İPUCU #52: Tavuk Kafesi Sendromu ve Alışkanlıkların Gücü
Buyology adlı kitabıyla pazarlama dünyasına farklı bir soluk getiren Martin Lindstrom’un Tavuk Kafesi Sendromu adını verdiği yaklaşımı daha önce duymuş muydunuz? Gelin bu yaklaşımın konfor alanı konusunda ve alışkanlıkların gücü hakkında nasıl ipuçları sunduğuna hep beraber bakalım.
Devamını okuİPUCU #51: 4 Adımda Unlearning
VUCA Dünyası değişim getiriyor. Değişim bizleri konfor alanlarımızın dışına itiyor. Bu durum da adaptasyon gerektiriyor. Peki adaptasyon sürecinin vazgeçilmez öğesi Unlearning nedir? Nasıl uygulanır?
Devamını okuİPUCU #50: Hazır Olmak Mı? Hazırlıklı Olmak Mı?
Bugün hala, bazı kurumların belli aksiyonları almak için "uygun şartları" beklediğini görebiliyor, neden beklediklerini sorduğumuzda da "Çalışmalarımız devam ediyor. Hazır olunca, başlıyoruz." cevabını alabiliyoruz. Ancak, bu durumun VUCA Dünyası gerçekleriyle uyuşmadığını unutmamak gerekiyor.
Devamını okuİPUCU #49: Alanında Lider Olmak Mı, Yoksa Öncü Olabilmek Mi Daha Değerli?
Liderlikten öte önderlik anlayışı olan kurumlar konfor alanlarının dışına daha rahat çıkabilir ve mavi okyanusa ulaşabilirler. Bu cesur adımları atabilen kurumlar ise zaman içerisinde doğal olarak liderlik pozisyonunu alırlar.
Devamını okuİPUCU #48: Dijital Dönüşümde İnsan Faktörü ve Liderlik
Westerman'ın da dediği gibi dijital dönüşüm teknik değil, liderlikle ilgili bir süreç. Bu nedenle, liderlerin bu gibi dönüşümlerde insan faktörünü bilimsel olarak ele alması ve bu bakış açısından edindikleri veriler ışığında net bir vizyon çizmesi gerekiyor.
Devamını okuİPUCU #47: Dijital Yenilikçiliğin Bir Numaralı Kanunu
Bugün her kurum, her zamankinden daha yoğun şekilde dijitalleşmeyi konuşuyor. Peki, dijital dünya hakkında öne sürülmüş bir numaralı kanun hakkında bir fikriniz var mı?
Devamını okuİPUCU #46: Uzaktan Çalışma Yaklaşımı Önyargılarınıza Yenik Düşmesin
Gelecekte uzaktan çalışma kavramının daha fazla hayatımızda olacağı gerçeğini göz önüne alarak bu konuya yaklaşımımızı ve/veya model hakkındaki analizlerimizi olumlu etkileyeceğini düşündüğümüz bir hususa dikkat çekmeyi istiyoruz: Uzaktan çalışma kavramı pandemi dönemi hariç ele alınmalı.
Devamını okuİPUCU #45: VUCA Dünyası Sadece Negatif Algılanmamalı
Beynimizin yapısı nedeniyle VUCA Dünyası zihinlerimizde negatif algıyı ön plana çıkarabilse de, pandemi dönemindeki Zoom ve Netflix örnekleri bize VUCA'nın pozitif yönleri olduğunu hatırlatır nitelikte.
Devamını okuİPUCU #44: VUCA Dünyası'na Karşı Etkenlik ve Edilgenlik Hali
Sizce bir insanın ya da bir kurumun konfor alanının dışına çıkmaması mümkün mü? VUCA Dünyası'nda bu mümkün değil. Önemli olan, bu süreci ne şekilde tecrübe etmeyi tercih ettiğimiz.
Devamını okuİPUCU #43: VUCA Dünyası ve Varsayımlar İlişkisine Dikkat Edin
VUCA Dünyasının belirsizliğinden hoşlanmayan beyinlerimiz, karmaşıklığı bir nebze de olsa sadeleştirebilmek için varsayımlar geliştiriyor. Bunların bazılarını bilinçli, bazılarını da bilinçsiz yapıyor. Hiç farkında olmadan bulunduğumuz varsayımlardan biri de çalışanlarımızla ilgili...
Devamını oku