İPUCU #45: VUCA Dünyası Sadece Negatif Algılanmamalı

İPUCU #45: VUCA Dünyası Sadece Negatif Algılanmamalı

02/06/2020 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Son aylarda tecrübe ettiklerimiz VUCA Dünyası kavramının tekrar hatırlanmasını ve hatta özümsenmesini sağladı. Bu süreçte de dikkatimizi bir şey çekti: Genelde VUCA'dan negatif şekilde bahsediliyor.

Bu insanın algı mekanizmalarıyla ilgili bir yanılgı. Limbik beyinlerimiz varoluşu devam ettirmeye odaklı olduğu için dış dünyayı analiz ederken her yeni durumu güvende hissetme veya hissetmeme olarak yorumluyor gibi düşünebiliriz. Konu hayatta kalma olunca da, beynimizin söz konusu kısmının olumsuz unsurları daha fazla göz önünde bulundurduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bu algı, VUCA'nın getirdiği değişimin sadece negatif olacağı anlamına gelmez. Bu algı, değişimdeki risk potansiyelini değerlendiren limbik beynimizden kaynaklanır. Ancak, VUCA bize pozitif fırsatlar da sunabilir.

Örneğin, Covid-19 tüm iş dünyasını kökten etkilemişken Zoom veya Netflix gibi firmalar büyük sıçrama yaşadı. Bu kurumlar, VUCA Dünyasına göre kendilerini geliştirmiş, uyarlamış olmasalardı böyle bir duruma adapte olamayabilirlerdir. Kaldı ki, güvenlik konularından dolayı Zoom oldukça zorlandı. Ancak, hızlı şekilde adapte olarak hatalarını ve açıklarını giderdi ve değişim rüzgarını avantajına çevirebildi.

VUCA'da var olmak, beynimizin yapısı ve algı mekanizmaları nedeniyle genelde negatif unsurları ağır basan şekilde değerlendirileceği için zor algılanabilir. Bu çok insanidir. Ancak, bu konuda sistematik bir farkındalık geliştirmek, herkesin benzer eğilim gösterdiği bir ortamda birçok rakibe göre daha avantajlı olmamızı sağlayabilir, adaptasyon gücümüzü artırabilir ve yeni fırsatlar yaratmamıza destek olabilir.

Azor Brand & People Solutions

 

VUCA Dünyası Temalı Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Alın

1500 / 0

Adres
AND Kozyatağı Plaza İçerenköy Mahallesi Umut Sokak No:10-12 Ataşehir / İstanbul



*Doldurulması zorunludur