Blog

İPUCU #52: Tavuk Kafesi Sendromu ve Alışkanlıkların Gücü

09/09/2020

Buyology adlı kitabıyla pazarlama dünyasına farklı bir soluk getiren Martin Lindstrom’un Tavuk Kafesi Sendromu adını verdiği yaklaşımı daha önce duymuş muydunuz? Gelin bu yaklaşımın konfor alanı konusunda ve alışkanlıkların gücü hakkında nasıl ipuçları sunduğuna hep beraber bakalım.

Devamını oku

İPUCU #51: 4 Adımda Unlearning

14/07/2020

VUCA Dünyası değişim getiriyor. Değişim bizleri konfor alanlarımızın dışına itiyor. Bu durum da adaptasyon gerektiriyor. Peki adaptasyon sürecinin vazgeçilmez öğesi Unlearning nedir? Nasıl uygulanır?

Devamını oku

İPUCU #50: Hazır Olmak Mı? Hazırlıklı Olmak Mı?

07/07/2020

Bugün hala, bazı kurumların belli aksiyonları almak için "uygun şartları" beklediğini görebiliyor, neden beklediklerini sorduğumuzda da "Çalışmalarımız devam ediyor. Hazır olunca, başlıyoruz." cevabını alabiliyoruz. Ancak, bu durumun VUCA Dünyası gerçekleriyle uyuşmadığını unutmamak gerekiyor.

Devamını oku

İPUCU #49: Alanında Lider Olmak Mı, Yoksa Öncü Olabilmek Mi Daha Değerli?

30/06/2020

Liderlikten öte önderlik anlayışı olan kurumlar konfor alanlarının dışına daha rahat çıkabilir ve mavi okyanusa ulaşabilirler. Bu cesur adımları atabilen kurumlar ise zaman içerisinde doğal olarak liderlik pozisyonunu alırlar.

Devamını oku

İPUCU #48: Dijital Dönüşümde İnsan Faktörü ve Liderlik

23/06/2020

Westerman'ın da dediği gibi dijital dönüşüm teknik değil, liderlikle ilgili bir süreç. Bu nedenle, liderlerin bu gibi dönüşümlerde insan faktörünü bilimsel olarak ele alması ve bu bakış açısından edindikleri veriler ışığında net bir vizyon çizmesi gerekiyor.

Devamını oku

İPUCU #47: Dijital Yenilikçiliğin Bir Numaralı Kanunu

16/06/2020

Bugün her kurum, her zamankinden daha yoğun şekilde dijitalleşmeyi konuşuyor. Peki, dijital dünya hakkında öne sürülmüş bir numaralı kanun hakkında bir fikriniz var mı?

Devamını oku

İPUCU #46: Uzaktan Çalışma Yaklaşımı Önyargılarınıza Yenik Düşmesin

09/06/2020

Gelecekte uzaktan çalışma kavramının daha fazla hayatımızda olacağı gerçeğini göz önüne alarak bu konuya yaklaşımımızı ve/veya model hakkındaki analizlerimizi olumlu etkileyeceğini düşündüğümüz bir hususa dikkat çekmeyi istiyoruz: Uzaktan çalışma kavramı pandemi dönemi hariç ele alınmalı.

Devamını oku

İPUCU #45: VUCA Dünyası Sadece Negatif Algılanmamalı

02/06/2020

Beynimizin yapısı nedeniyle VUCA Dünyası zihinlerimizde negatif algıyı ön plana çıkarabilse de, pandemi dönemindeki Zoom ve Netflix örnekleri bize VUCA'nın pozitif yönleri olduğunu hatırlatır nitelikte.

Devamını oku

İPUCU #44: VUCA Dünyası'na Karşı Etkenlik ve Edilgenlik Hali

12/05/2020

Sizce bir insanın ya da bir kurumun konfor alanının dışına çıkmaması mümkün mü? VUCA Dünyası'nda bu mümkün değil. Önemli olan, bu süreci ne şekilde tecrübe etmeyi tercih ettiğimiz.

Devamını oku

İPUCU #43: VUCA Dünyası ve Varsayımlar İlişkisine Dikkat Edin

05/05/2020

VUCA Dünyasının belirsizliğinden hoşlanmayan beyinlerimiz, karmaşıklığı bir nebze de olsa sadeleştirebilmek için varsayımlar geliştiriyor. Bunların bazılarını bilinçli, bazılarını da bilinçsiz yapıyor. Hiç farkında olmadan bulunduğumuz varsayımlardan biri de çalışanlarımızla ilgili...

Devamını oku