Neden Kadın Çalışanlar?

Neden Kadın Çalışanlar?

29/01/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Capital’in 2014 Kasım ayı sayısında işlenen konulardan biri oldukça dikkat çekiciydi: Kadın Dostu Şirketler. Son zamanlarda bazı şirketlerin ve grupların kadın çalışan sayısı üzerinden yaptıkları iletişimi düşündüğümüzde, bu çalışmanın zamanlamasının da çok iyi olduğu söylenebilir. Yapılan araştırmada şirketlerde çalışan toplam kadın sayısı baz alındığı gibi kadın yönetici sayıları da irdeleniyor.

Kadın Dostu Şirketler çalışmasına genel olarak baktığımızda içinde en fazla kadın çalışan bulunduran sektör bankacılık-finans. Listenin ilk 10’unda 8 adet banka bulunuyor. Listenin zirvesinde ise İş Bankası var.

 Yönetimde kadına en fazla şans veren şirketlere odaklandığımızda ise lider sektör değişmiyor. Listedeki şirketlerin ilk 10’unun 4’ü bankacılık-finans sektöründenken oluşuyor. Ancak, liderlik koltuğu bu sefer bir bankaya ait değil. Bu listenin ilk sırasında LC Waikiki bulunuyor.

Araştırma sadece firmalara değil Türkiye’nin önde gelen gruplarına da mercek tutuyor. Bu alandaki araştırmalar da çalışan toplam kadın sayısı ve toplam kadın yönetici şeklinde ikiye ayrılıyor. Bünyesinde en çok kadın çalıştıran grup listesindeki lider Turkcell. Diğer yandan, yönetiminde en çok kadın bulunduran grup olarak da Doğan Televizyon dikkatleri üzerine çekiyor.

Peki neden firmalar çalıştırdıkları kadın sayısı üzerinden iletişim yaparak bünyelerine daha da fazla kadın katmayı hedefliyorlar? Bunun elbette ki birçok nedeni var. Ama, University of Wisconsin-Milwaukee’den Lawrence J. Abbott’un yapmış olduğu bir çalışma ilginç iddialar ortaya koyuyor. Buna göre yönetiminde bir veya birden fazla kadın bulunan firmalar, yönetimi sadece erkeklerden oluşan firmalara göre %38 daha az hata yapıyor.

Kadınların firma yönetimlerine kattıkları artılar bununla da bitmiyor. Accounting Horizons Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre yönetimin farklı cinsiyetlerden oluşturulması durumunda, yönetim ekibi daha açık fikirli ve işbirlikçi olabiliyor.

 

Kaynak:

  • Kadın Dostu Şirketler; Capital; Kasım 2014.
  • Women on corporate boards foster better financial reporting, study finds; AMERICAN ACCOUNTING ASSOCIATION.