Kadın İçin Hayat Daha Pahalı

Kadın İçin Hayat Daha Pahalı

25/01/2016 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

NYC Tüketici İlişkileri Departmanı çok ses getirecek bir araştırmaya imza attı. Yapılan çalışmada bebeklikten, yaşlılığa kadar geniş bir yaş grubuna hitap eden kadın - erkek ürünleri incelendi ve kadın ürünlerinin erkek ürünlerine göre daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

İlk bakışta, herkes kadın ürünlerinin daha kaliteli kumaş veya aksesuarlarla dolu olduğunu düşünebilir. Ancak, yapılan çalışmada  genel olarak bu ürünlerde malzeme ya da maliyet farklarının olmadığı ortaya koydu. Paralel ürünlerdeki tek farkın renk olduğunun altı çizildi.

Örneğin çocukların vazgeçilmezi olan scooterlara bir bakalım. Radio Flyer markası kızlar için pembe, erkekler için kırmızı renk scooterlar satıyor. İkisinin de plastik gidonu, üç tekerleği, birer ayak freni var. Aradaki fark sadece renk. E tabii, bir de fiyatlar... Kızlar için piyasaya sürülen pembe scooter 49,99$ iken, erkek scooter'ı olarak satılan kırmızı ürün 24,99$.

Kaynak: Washington Post

Diğer bir örnek de hem kadınların hem de erkeklerin ihtiyaç duydukları traş bıçakları. Schick markasının piyasaya sunduğu Hydro 5 traş bıçaklarının hem kadın hem de erkek modelleri bulunuyor. Kadın ürününün fiyatı 18,49$ iken, erkek ürününün fiyatı sadece 14,99$.

Kaynak: Washington Post

Diğer yandan, Central Florida Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışma da bu bulguları destekliyor: kadın deodorantları, erkek deodorantlarına göre yaklaşık 30 cent daha pahalı.

NYC Tüketici İlişkileri Departmanı'nın gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını aşağıda özet olarak görebilirsiniz.

Kaynak: NYC Tüketici İlişkileri Departmanı

Araştırmanın sonuçları dikkat çekici. Ancak, şunu da unutmamak gerekiyor; fiyatlandırmalarda çok farklı faktörlerin etkileri olabiliyor. Stoklar, rekabet, üretim sayıları, ölçek ekonomisi bunlardan sadece birkaç tanesi. Araştırmacılar, kullandıkları örneklemdeki ürünlerin üreticilerine ulaşıp bazı sorular sormuş olsalar da, geri dönüş alamamışlar. Bu noktada, bu araştırmanın fiyatlandırmayı etkileyen faktörleri göz ardı ettiğini de söylemek zorundayız.

Ancak, tüketicilerin çalışmadan çıkan sonuçları fiyat ayrımcılığı ve cinsiyet ayrımcılığı gibi yorumlandığını da göz önüne aldığımızda, NYC Tüketici İlişkileri Departmanı'nın yaptığı çalışmanın yankılarının burada bitmeyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır.

 

Kaynak:  "Why you should always buy the men’s version of almost anything"