İPUCU #6: İnsan Daha Önceden Tecrübe Etmediği İşleri Öteleyebiliyor
90 kişi üzerinde yaptığımız bir çalışmada katılımcılara akıllarına gelen ilk iş kalemlerini belirtmelerini istedik. Bunu takip eden süreçte ise, tüm bu işleri aciliyet ve önem bazında değerlendirmelerini rica ettik. Sonuçta, listelenen 300'ü aşkın iş kalemi oldu ve bunların %98'i acil sıfatı taşıyordu. Katılımcıların kendi değerlendirmeleriyle oluşturdukları listelerde ise, "önemli ama acil olmayan" herhangi bir görev başlığı bulunmuyordu. Diğer bir deyişle, yapılacaklar listelerindeki iş kalemleri gelecekten çok bugüne odaklanıyordu.
Gerçekleştirdiğimiz bir diğer araştırmamıza göre ana motivasyonu "başarılı hissetmek" olan çalışanların, hiç farkında olmadan gösterdikleri bu eğilimin nedeni ne dersiniz?
ÖTELEME, LİMBİK BEYİN VE KONFOR ALANI
Bu konuya karşılık gelen birçok cevap olabilecekken, sizlere insanın doğasına odaklanan iki temel neden sunacağız:
1- Limbik beyinlerimiz, var olma konusundan sorumlu oldukları için, iş hayatlarımızı da mümkünse risk almadan sürdürme eğiliminde oluyor. Bu nedenle, "acil" konuları bir alarm olarak algılıyor ve bu vasfa sahip işleri ne kadar önemli olursa olsun aciliyeti olmayan kalemlerin önüne koyma eğilimi gösteriyor.
2- Önceliklendirilmesi gereken onlarca iş arasından seçim yaparken limbik beyinlerimiz yine direksiyonun başına geçiyor. Bu noktada, gelecek için önem arz eden yenilikçi projeleri, hali hazırda yapmayı bildiği işlere göre daha riskli görüyor. Zira; bu tip yenilikçi işlerde hem beynimiz daha fazla enerji harcayacağı hem de başarısızlık riskiyle yüzleşeceği bir yola giriyor. Hal böyle olunca, beyinlerimizin bu bölümü daha önceden tecrübe etmemiş olduğu projeleri konfor alanının dışında görüyor ve bunları öteleme eğilimi gösteriyor.
Azor Brand & People Solutions