İnsan Odaklı Hitabet Sanatı

İnsan Odaklı Hitabet Sanatı

12/09/2019 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Hayvanlar ağırlıklı olarak vücut dilleri ile iletişim kurabiliyor. Diğer yandan; insan beyninin gelişmiş yapısı bizlere dünya üzerindeki tüm canlılardan farklı şekilde lisanlar geliştirmemizi ve hatta, çok daha karmaşık iletişim yolları “kurgulamamızı” sağlıyor. Öyle ki; bizler sadece iletişim kurmuyor, etkili ve ikna edici yöntemlerle hitabet sanatını icra edebiliyoruz.

ETKİLİ BİR HİTABET İÇİN İLK KOŞUL NEDİR?

Günümüzde hitabet konusunda bizlere yol gösterebilecek birçok kaynak ve yöntem mevcut. Hatta, bu konuya dair filozoflar tarafından yapılan ve milattan önce tarihlere kadar dayanan teknik çalışmalar bile var. Tüm bu kaynaklar sizlere kendinize özgü bir hitabet üslubu geliştirme yolunda destek olabilir.

Peki sizce, hangi metodu kullanırsanız kullanın, etkili bir hitabet için atmanız gereken ilk adım ne olmalı? Birçoğunuzun “hedef kitleyi tanıma” dediğini duyar gibiyiz ve bunun gerekliliğine bizler de gönülden katılıyoruz. Yine de, etkili hitabet sürecinde bunun atılması gereken ikinci adım olduğuna inanıyoruz. Bize göre ilk adım daha temel bir noktaya dayanıyor: insanı tanımak.

Bu nedenle, etkili bir hitabet için kendimize şu soruları sormamız gerektiğine düşünüyoruz:

  • Mesajımı göndereceğim kişinin beyni nasıl çalışıyor?
  • İnsan yeni bir konuyu/olguyu nasıl benimsiyor?
  • İnsan beyninde merak duygusu nasıl uyandırılır?
  • Bir insan nasıl karar alır?
  • Bir insanı nasıl harekete geçer?

 

Azor olarak; bilimsel olarak ele alınması gereken bu soruların tam anlamıyla insan odaklı, etkili ve ikna edici bir hitabet için önkoşul olduğuna inanıyoruz.

FARKLILAŞAN BİR HİTABET ANLAYIŞI

İşte bu nedenledir ki, kurumsal gelişim dahilinde geliştirdiğimiz tüm hitabet/iletişim workshoplarımızı söz konusu bilimsel gerçekler üzerine oturtuyor, ilk olarak “insanı” doğru şekilde anlatmaya çalışıyoruz.

Bu alt yapı üzerine dünyada ses getirmiş konuşmaları çeşitli metodolojiler üzerinden analiz ederek katılımcıların “insan odaklı hitabet sanatını” özümsemelerine destek oluyoruz.

Benzer bir çalışmayı İŞTE Proje Yönetimi’nin merakı yüksek ekibi ile gerçekleştirdik. Oldukça keyifli geçen workshop’umuzda alanında ön plana çıkan farklı konuşmaları hep beraber tartıştık ve onları diğerlerinden farklı kılan unsurları ortaya koyduk. Buna göre bir şeyi ne diyerek değil, nasıl anlattığımızın insan algısını en çok etkileyen husus olduğunu hep beraber gördük.

Siz de; hayatınızın her alanında kullandığınız hitabet yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız işe bu soruların cevaplarını öğrenerek başlayabilir, etkili ve ikna edici sonuçlar alma oranınızı rahatlıkla artırabilirsiniz.

Azor Brand & People Solutions