Geleceğin Lideri Kendini Yarına Nasıl Hazırlamalı?

Geleceğin Lideri Kendini Yarına Nasıl Hazırlamalı?

28/05/2019 | Emre Başkan
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Günümüzdeki rekabet ortamına baktığımızda teknolojinin sağladığı faydaların tartışılmaz derecede ön plana çıkmış olduğunu görebiliyoruz. Diğer yandan; kaynak bulabilen her firmanın benzer teknolojik alt yapılara sahip olabildiğini ve fakat, her birinin benzer derecede iyi sonuçlar alamadığını da gözlemlemek mümkün...  Bu farklılaşmadaki en temel nedeninin "insan faktörü" olduğuna inanıyor ve bu faktörü iki kademede incelemek gerektiğini düşünüyorum: lider ve söz konusu sistemleri uygulayan/kullanan insanlar.

Bu makalemizde, çok farklı bir açıdan liderlik konusuna değineceğiz ve Bahçeşehir Üniversitesi MBA programı kapsamındaki People Centric Management in Modern Business World (Modern İş Dünyasında İnsan Odaklı Yönetim) dersimdeki bir uygulamamız üzerinde duracağız. 

LİDERLİK

Liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olmadığına ve herkesin kendini geliştirebileceğine katılmayan yoktur diye düşünüyorum. İnsanın kendini liderlik açısından geliştirebilmesi için de günümüzde faydalanabileceği sayısız model mevcut. Geleceğin liderleri, bilgi çağında çok kolay bir şekilde bu veya benzeri modellere ulaşıp, sunulan veriler ve metodolojilerden faydalanabiliyor. Veyahut; firmalarının sunduğu eğitim programlarına katılarak bu yolda önemli yol katedebiliyorlar.

Yine de, liderlik vasıflarımızı geliştirme yolunda daha en başta atılması gereken çok basit bir adım olduğuna inanıyorum: GAP Analizi. Gelin bu adımı, Bahçeşehir Üniversitesi MBA sınıfımızda nasıl işlediğimizi hep beraber inceleyelim.

Profesyonel hayatta aktif rol alan 17 arkadaşımızın oluşturduğu sınıfımızda geçen haftaki konumuz liderlikti. Bu kavramı, farklı yaklaşımları ve modelleri gerçek hayattan örnekler sunarak sınıf arkadaşlarımızla beraber inceledik. Sonrasında, dünyayı hem tarihsel hem de iş dünyası bazında değiştiren isimleri tartıştık. Her birini farklılaştıran özellikleri tahtamıza not aldık. Listelediğimiz maddelerde neler yoktu ki: ilham verme, vizyoner olma, risk alabilme, cesaretli olma, empati yeteneği, kendine güven, vb. 

Söz konusu özellikleri tartıştıktan sonra, sınıf arkadaşlarımıza "Mevcut liderlerinizde sizce bu özellikler var mı?" sorusunu sorduğumuzda ortam biraz duruldu. Memnun olunan ve yetersiz görülen noktalar bir bir dile getirildi.

Ben de kendilerine şu soruyu yönelttim: "Peki sizler geleceğin lider adayları olarak bu özelliklerin hangilerine sahipsiniz?"

GELECEĞİN LİDERLERİ YARINA NASIL HAZIRLANABİLİR?

Şahsen bu sorunun farkındalık açısından büyük önem taşıdığına inananlardanım. Zira; eleştirmek ve "ben olsaydım" vari argümanlar sunmak hayatın en kolay şeylerinden biri. Ayrıca; bizlere tam yetki verilerek, büyük kitlelere liderlik edebileceğimiz zamanı öngörebilmemiz de pek mümkün değil. Bu noktada yapacak tek şey kalıyor: eleştirmek yerine harekete geçmek ve daha ilk günden bu konuda kendimizi hiç durmaksızın geliştirmek. Bu yolu en iyi şekilde tasarlamak için de sınıfımızda uyguladığımız GAP Analizi metodolojimizin verimli olacağını düşünüyorum:

  • Sizi etkileyen, size ilham veren ve sizler için örnek teşkil eden liderleri listeleyin.
  • Onların öne çıkan özelliklerini not edin.
  • Kendinize odaklanın ve güçlü yönlerinizi listeleyin. (Bunu yaparken, yakın çevrenizden destek almanız süreci daha objektif kılabilir.)
  • İdolünüzdeki liderlerde olan ve sizde geliştirilmesi gereken unsurları tespit edin.
  • Kişisel hedefler koyarak kendi gelişim planınızı hazırlayın ve bu yolda adım atmaya başlayın.
  • Bu gelişim sürecini sürekli kılın.

 

Geleceğin parçası olabilmek için sadece teknolojik altyapının yeterli olmayacağına inandığım gibi; liderlerin sadece kurumların sağladığı eğitimlerle yetişemeyeceğine de inanıyorum. Bu yolda da; esas olanın eleştirmek değil, motive, disiplinli ve sistematik bir şekilde harekete geçmek olduğunu düşünüyorum. Ve yarının liderlerini yetiştirmek için, sunduğumuz yöntemin her yaştan insana önemli bir baz oluşturmasını diliyorum.

Emre Başkan

Azor Brand & People Solutions

Kurucu