Hedefe Ulaşan Projeler İçin 4 Yol

Hedefe Ulaşan Projeler İçin 4 Yol

20/05/2016 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Siz de bir şekilde sonuca ulaşamayan bir projenin parçası oldunuz mu? Bu yazı tam size göre.

PWC 30 ülkeden, 200 firmayı ve büyüklü küçüklü toplamda 10.640 projeyi mercek altına alan bir araştırma yaptı. Çalışmanın sonuçları firmaların sadece %2,5'inin ellerindeki projelerin %100'ünü tamamlayabildiğini ortaya koydu. Araştırmanın başka bir çıktısı ise projelere yapılan yatırımların yaklaşık %11'inin boşa harcandığının ortaya konması oldu. Proje Yönetimi Enstitüsü tarafından yapılan başka bir çalışma da global olarak projelerin %64'ünün amaçlarına ulaşabildiğini ortaya koyuyor.


Bu rakamlar aktif olarak iş hayatında rol alan birçok kişiyi şaşırtmayabilir. Ancak, projelerin hem firmalarımızın gelişimi hem de kendi kariyerlerimiz açısından büyük önem arz ettiğini düşündüğümüzde, açıkçası bu rakamlar bizleri şaşırtıyor!

Peki üzerinde çalıştığımız projeleri sonuca ulaştırmak için neler yapabiliriz? Faisal Hoque'nin size bu konuda 4 önerisi var:

1- DERSİNİZİ İYİ ÇALIŞIN, AMA GEREĞİNDEN FAZLA BEYİN FIRTINASI YAPMAYIN

Proje süreçlerinde problem yaşanan ilk konu düşünmeden uygulamaya geçiş sürecinde ortaya çıkıyor.  Genelde projelerin ilk safhası olan düşünme aşamasında ortaya yüzlerce soru atılarak, duvarlara rengarenk post-it'ler yapıştırılarak her türlü olasılığa dokunmak isteniyor. Ancak bu yaklaşım projenin uygulama kısmını sabote etmekten başka bir işe yaramıyor. Projelerin henüz ilk adımında karşılaşılan bu problemi bertaraf etmek için tek yapmanız gereken düşünme aşamasının basit, faydacı ve hedef odaklı geçmesini sağlamak.

Aşağıdaki 3 soruyu düşünme aşamasında ekibinizle beraber cevaplandırmanız size bu konuda yardımcı olabilir:

Bu projeyi neden hayata geçiriyoruz?

Projeyi hayata geçirebilmemizi sağlayacak mevcut yeteneklerimiz neler?

  • Proje sürecinde gelişimi takip edebilmemizi sağlayacak mihenk taşları neler olacak?

2- TAKIM KÜLTÜRÜNÜ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUN

Hedefine ulaşan bir proje için ekibinizin beraber iyi çalışmasını sağlamanız gerekiyor. Bu nedenle, takım seviyesindeki
mikro kültürü doğru anlamanız kritik derecede önemli bir konu. Bu kültür kodlarına göre ince dokunuşlar yaparak, ekibinizin projeye olan bağlılığını ve özverisini artırmanız mümkün.

3- BAŞLANGICI ERKEN VE KÜÇÜK ADIMLARLA YAPIN

Günümüzde hedeflerimize ulaşmak için bilinmezlerle dolu VUCA dünyasında ilerlemeye çalıştığımızı unutmayın ( Detaylar için: VUCA Dünyası ve Konfor Alanı ). Bu nedenle, daha ilk adımlarda fazlasıyla detaylı bir plan çıkarmanız zaman kaybı olabilir. İlk adımda bahsettiğimiz hedef ve mihenk taşlarınızı net olarak belirlediyseniz, planınızın ince detaylarını süreç dahilinde gözden geçirin ve ekibinizi gelişmelere adapte etmeye çalışın. Stephen King'in de dediği gibi; "Amatörler oturur ve ilham gelmesini beklerler. Geri kalanlar ise ayağa kalkar ve harekete geçer."

4- TEKRAR KULLANIM

Projenizde ilerleme kaydettikçe, olabildiğince tekrar kullanılabilir modüller oluşturup oluşturmadığınızı kontrol edin. Bu gibi modifiye edilebilir temel adımlar, gelecekte yepyeni projelere hizmet edebilir ve size fazlasıyla zaman kazandırabilir.

Zaman ve emek harcadığınız tüm projelerinizin hayata geçmesi dileğimizle!

Kaynak: "4 Ways To Finish Team Projects Successfully And On Time, Every Time"