Daha İyi Bir 2018 İçin 5 Öneri

Daha İyi Bir 2018 İçin 5 Öneri

01/01/2018 | Emre Başkan
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Merhaba;

Güzellikleriyle, zorluklarıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Azor olarak 2017'ye dönüp baktığımızda tarif edilemez şekilde mutlu oluyoruz. 2017, yepyeni insanlarla tanıştığımız, 180.000'den fazla insanın hayatına direkt ya da dolaylı olarak dokunduğumuz ve daha iyiye giden yolda sayısız proje ürettiğimiz bir yıl oldu.

Ayrıca, bu güzellikleri bizim için çok anlamlı olan bağışlarla da taçlandırma şansımız oldu. Kuruluşumuzdan bu yana her sene gelirimizin %5'ini daha iyi bir Türkiye için eğitim ve çevre alanlarına bağışlıyoruz. Bu sene sonu itibariyle de TEGV aracılığıyla 167 çocuğumuzun yıllık eğitimini üstlenmiş ve TEMA aracılığıyla 1.491 fidan dikmiş olmak bizler için büyük bir gurur kaynağı. Bu yolda bize güvenen, bizleri destekleyen ve Azor'u Azor yapan çalışma arkadaşlarıma ve tüm iş ortaklarımıza teşekkürü bir borç bilirim.

Gelelim şu günlerde hepimizin aklını meşgul eden o önemli soruya...

2018 NASIL GEÇECEK?

Bu sorunun cevabı tamamen size bağlı.

Önümüzdeki yılı 365 sayfadan oluşan bir kitap gibi düşünün. Bunun yazarı kendi hayatınız dahilinde siz olacaksınız. Firmanız dahilinde ise çalışma arkadaşlarınızla beraber yazdığınız bir kitap olacak. 

Şimdi bir düşünün... 365 sayfalık bu eserinizin nasıl ilerlemesini, nasıl sonuçlanmasını arzu ediyorsunuz? Bu kitabı bitirdiğinizde, gelecek sene kaleme almaya başlayacağınız eserinizin nasıl başlamasını amaçlıyorsunuz?

Bu yazımda sizlere daha iyi bir 2018 için 5 önerimi sıralıyor olacağım.

Bir de ipucu vereyim: bu yazıyı ister birey ister firma bakış açısıyla okuyun, aynı sonuca varacaksınız. Zira, şirketler de onu oluşturan insanlar gibi.

1- KENDİNİZİ TANIYIN

Bu insan ya da bir firma olsun hiç farketmez, herkes kendini çok iyi tanıdığını düşünür. Ancak; her gelişme yeni tecrübeler edinmemizi sağlar ve içimizde farklı tortular bırakır. İnsan nasıl gelişen, evrilen bir varlıksa; insanlardan oluşan firmalar da benzer özelliğe sahiptir. Emin olun; siz ya da parçası olduğunuz firmanız bir önceki yıldan çok daha farklı olacaksınız. 

Bu nedenle  kendinizi veya firmanızı objektif bir gözle, çok doğru tanımak durumundasınız. Güçlü yönleriniz kadar, zayıf yönlerinizi, zaaflarınızı da bilmek zorundasınız. Bunu başarabildiğiniz anda hayata ve/veya rekabete karşı 1-0 öndesiniz demektir. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Etki alanlarınızı analiz ederek ve konfor alanınızı doğru tanımlayarak.

2- ETKİ ALANLARINIZI ANALİZ EDİN

 

Şu bir gerçek ki; dünyadaki birçok şey kontrolünüz dışında gelişiyor. Buna rağmen, birçok sohbette veya toplantıda "kurlar yükselmeseydi, şu şöyle olmasaydı, bu böyle olmasaydı" gibi yüzeysel konuları tartıştığınız oluyordur. 2018'de sizi bir adım öteye götürme şansı olmayan bu alışkanlığınızı bir kenara bırakın. Steven Covey'in de dediği gibi, zamanınızı "etki alanınızı geliştirmeye" harcayın. Dış dünyayı doğru analiz edin ve etki alanınızdaki unsurlarla ona adapte olmaya zaman harcayın, çevik olun. Aksi takdirde, VUCA Dünyası gerçeklerine ayak uyduramazsınız ve Gary Hamel'ın iddia ettiği gibi yeni dünyada herhangi biri/firma olarak kalırsınız. 

3- KONFOR ALANINIZI TANIMLAYIN

Konfor alanını "hali hazırda aşina olduğumuz bir ortamda, her şeyi kontrol edebildiğimiz yanılgısına düştüğümüz ve kendimizi rahat hissettiğimiz psikolojik evre" olarak tanımlamak mümkün. Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Firmalar insanlardan oluşuyor. Bu nedenle insanların konfor alanı olduğu gibi, firmaların da böyle bir güven-rehavet alanı var. 2018 yılında konfor alanınızı doğru tanımlayın ve sistematik şekilde bu alanın dışını keşfetmeye başlayın. Bu keşif sırasında karşılaşacağınız yenilikleri büyük merakla inceleyin.

4- BİR NEDENE SAHİP OLUN

Bir amacınız,misyonunuz ve/veya vizyonunuz olabilir. Sektörünüzde dünyanın en büyük firması olmayı da hedefliyor olabilirsiniz. Unutmayın ki; bunlar sadece sonuçtur. Sizi doğru sonuca ulaştıracak şey de varlık sebebinizden geçmektedir. Simon Sinek'in de vurguladığı gibi "biz bu dünyada olmasaydık insanlık ne kaybederdi?" sorusuna manalı bir cevap arayın. Cevabınızın insanlığa sağladığınız fayda üzerinden geçmesine dikkat edin. Bu "nedeni" bütün hayatınıza ve/veya iş süreçlerinize işleyin. Göreceksiniz, sonuçları tahmininizden çok daha iyi olacak.

5- HAREKETE GEÇİN

Her şeyden önemlisi "harekete geçin". Zira, önceki maddeleri doğru çalışmış olmanız sonuçlara ulaşma yolunda pek bir şey ifade etmiyor. Bir sonuca ulaşma yolunda esas olan eyleme geçmek. Kendini doğru tanıyan, etki alanlarını analiz etmiş, konfor alanını doğru tanımlamış ve insanlığa fayda sağlayan bir nedene sahip bir insan/şirket olarak harekete geçin. Konfor alanınız dışındaki yenilikleri kucaklayın. Unutmayın; konfor alanınızın dışına çıkmazsanız değişemezsiniz. Değişemezseniz, geleceğin parçası olamazsınız. 

Hepinize konfor alanınızın dışındaki yenilikleri keşfettiğiniz, harikulade bir 2018 yılı diliyoruz.