Türkiye İtibar Endeksi'nin Satır Araları

Türkiye İtibar Endeksi'nin Satır Araları

30/01/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Uluslararası araştırma şirketi Xsights’ın İstanbul Ticaret Üniversitesi gözetiminde hazırladığı “Türkiye İtibar Endeksi 2013” geçtiğimiz sene açıklanmıştı.

Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin en itibarlı şirketi Koç Holding oldu. Koç’u sırasıyla Sabancı Holding, Arçelik, Ülker ve Turkcell izledi. Endekteki ilk 5 firmanın özellikle ekonomik faaliyetleri ile ön plana çıktığı söylenebilir. Ancak, Sabancı Holding’in Sabancı Vakfı aracılığıyla KSS alanındaki yatırımları toplum tarafından farklılaştırılmasına sebep olmuş gibi de gözüküyor. Zira, 2012 sonuçlarına da bakıldığında Sabancı Holding endeksteki en istikrarlı firma olarak göze batıyor.

2013 sonuçlarına göre TeknoSA ve Anadolu Efes en yızlı yükselişi kaydederken, Garanti Bankası ve Doğuş Grubu’nda hızlı bir düşüş yaşanmakta. Özellikle 2013 yılında yaşanan Gezi Olayları sürecinde toplumun bu gruba göstermiş olduğu tepki endekse negatif yansımışa benziyor. Bu sonuç toplumsal olayların firmalar üzerindeki algıya etkileri konusunda da önemli bir çıktı olarak karşımıza çıkıyor.

Endeksten çıkan bir diğer sonuç ise toplumda kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin giderek arttığı yönünde. Tüketiciler itibarlı firmalardan KSS alanında daha çok yatırım bekliyor.

Endeksten çıkan bu sonuçlar gelecek yıllarda kurumsal iletişim, KSS ve itibar yönetimine ne denli ağırlık verileceğinin sinyallerini de veriyor.

 

Kaynak: Türkiye İtibar Endeksi 2013; Xsights, İstanbul Ticaret Üniversitesi.