Karar Verme Sürecinde İnsanın Eğilimleri

Karar Verme Sürecinde İnsanın Eğilimleri

29/08/2019 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Diyet yapıyorsunuz ya da yediklerinize dikkat ediyorsunuz. Yoğun bir günün ardından da kendinizi ödüllendirmek için güzel bir et yemeye karar veriyorsunuz. Yoğun trafik sonrasında markete varıyorsunuz ve hızlıca et reyonuna göz atıyorsunuz ve aradığınız bonfileyi buluyorsunuz. Önünüzde de iki seçenek var.

A Markası - %1 Yağlı Bonfile - 50 TL/kg

B Markası - %99 Yağsız Bonfile - 50 TL/kg 

Hangisini seçerdiniz?

ÇERÇEVELEME

İnsan zihninin farkında olmadan düştüğü tuzaklardan biri de ÇERÇEVELEME. Bu yaklaşıma göre insan, benzer durumlara önüne sunuluş şekline göre farklı yaklaşımlar sergileyebiliyor. Yukarıdaki örnekte iki et de aynı yağlılık oranına ve fiyata sahipken, yapılan araştırmalar benzer durumdaki satın alıcıların B seçeceğine kayma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Hatta, B markasının rakibine göre biraz daha pahalı olması durumunda durum pek değişmiyor. Diğer bir deyişle;  ne dediğimizden değil de nasıl söylediğimiz büyük önem taşıyor. 

KARAR VERİCİ BEYNİN DERİNLİKLERİ

Beynimiz Cornell Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre günde 35.000'den fazla karar alıyor. Bunların küçük bir kısmı bu organımızın bilinçli bölümüyle, büyük bir kısmı da bilinçdışı olarak adlandırılan kısmıyla gerçekleştiriliyor. Bu da, biz farkında bile olmadan beynimizin zihinsel tuzaklara düşme ve mantıksız sonuçlarda karar kılma olasılığını artırıyor.

Araştırmacılar, bugüne kadar 100'den fazla zihinsel tuzak başlığı tespit etmiş durumda. Bu rakam, her geçen gün artış gösterebiliyor. Söz konusu tuzakların; insanın, karar verme, düşünme, satın alma, ikna olma gibi süreçlerinde büyük etkiye sahip olduğu biliniyor.

WORKSHOP: KARAR VERİCİ BEYNİN DERİNLİKLERİ

Ağustos ayında İŞTE Proje Yönetimi Ailesi ile insan zihnindeki tuzakları irdelemek için 2. kez toplandık. Toplam iki workshop'ta üzerine eğildiğimiz 30 civarında zihinsel tuzağın detaylarını hep beraber inceledik, insan hayatına etkileri üzerinde tartıştık ve BIAS Tool Kit'lerimizi oluşturduk. İlerleyen workshoplarımızda söz konusu araçların ikna, yönetim, hitabet gibi alanlarda nasıl kullanılabileceğini ve süreçlerin verimini nasıl artırabileceğini hep beraber tecrübe ediyor olacağız.

Siz de BIAS Tool Kit workshoplarımız hakkında bilgi almak istiyorsanız, bu linke tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz! 

Azor Brand & People Solutions