İPUCU: Gereğinden Fazla Takdir Rehavet Yaratabilir
Araştırmalar çalışanların ana motivasyonunun başarılı hissetmek olduğunu vurguluyor. Bu noktada, liderlerin ekiplerini takdir etmeleri önem arz ediyor. Diğer yandan; konfor alanı psikolojisi yanlış zamanda ve/veya gereğinden fazla takdir etmenin söz konusu ana motivasyona ulaşmış olma hissiyatı yaratabileceğini ve süregelen projelerde rehavet unsuru olabileceğini ortaya koyuyor.
Konuyu netleştirmek için insanın kişisel hayatından bir örnek verelim. Öz disiplininizi koruyarak, henüz hedeflediğiniz kiloya inmemiş olsanız da etrafınızdan "bayağı kilo vermişsin" şeklinde olumlu mesajlar alıyorsunuz. Bunları duyduktan sonra diyetinizde kısa bir kaçamak yapma olasılığınız artıyor. Aynı mekanizma iş hayatımızda da benzer şekilde işleyebiliyor.
Peki ekibinizin motivasyonunu yüksek tutup, ana hedefe istikrarlı şekilde yürümelerini nasıl sağlayabilirsiniz? İşte size birkaç ipucu:
- Ana hedefe giden yolda ara hedefler koyun.
- Her ara hedef tamamlandığında ekibinize takdirlerinizi sunun. Bu, söz konusu projenin mahiyetine göre ekibinizin dopamin ve/veya serotonin hormonlarını salgılamalarına destek olabilir. Bu şekilde motivasyonu yukarıda tutabilirsiniz.
- Diğer yandan; ara hedef henüz tamamlanmadan, yani takdir mekanizmalarını devreye almadan önce ekibinizle yeni ara hedef hakkında bir toplantı yapın. Beklentilerinizi net şekilde kendileri ile paylaşın. Geçmiş ara hedeflerdeki performanslarına atıfta bulunup, onlara olan güveninizi dile getirin. Bu şekilde, endorfin ve dengeli şekilde kortizol oranlarını artırma şansı elde edebilirsiniz.
- Ara hedef takdirlerini her zaman ana hedef ödülünden küçük tutun.
İnsan biyolojisi ve konfor alanı psikolojisi böyle bir uygulama ile ekibinizde rehaveti azaltabileceğinizi ve motivasyonu sürekli kılabileceğinizi gösteriyor.
Azor Brand & People Solutions