İPUCU #7: Çalışanınız İşten Ayrılırken Süreci Değer Odaklı Hale Getirin

İPUCU #7: Çalışanınız İşten Ayrılırken Süreci Değer Odaklı Hale Getirin

06/08/2019 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Her yönetici hedeflerine daha rahat ulaşabilmek ve elindeki yetenekli insanları tutabilmek için çalışanlarının gelişimine yatırım yapar. Ancak; bir çalışan firmasından ayrılma kararı verince tüm planlar tepe taklak olur.

Tahmin edilebileceği gibi bu hiç de kolay bir durum değil. Öyle ki; günümüzde böyle senaryoların yaşandığı ortamlarda yöneticilerin işten ayrılan çalışanlarla aralarının bozulduğu ve hatta, onlarla "küsebildikleri" bile görülmekte...

Peki, böyle bir süreci değer odaklı ve doğru şekilde yönetebilmek için nelere dikkat edilebilir?

1- Duygularınızı Kontrol Edin: Çalışanınızın sizi yarı yolda bıraktığını düşünmek, olumsuz duygularınızı yükseltmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle, bu gibi kararların profesyonel çerçevede değerlendirilebiliyor olması, söz konusu süreçten maksimum değer yaratmanın ilk koşulu olarak düşünülmeli.

2- İnsan Odaklı Olun: Ayrılmaya karar verdiğiniz kişi ile bir görüşme talep edin ve onun bu kararı almasındaki nedenleri anlamaya çalışın. Eğer, ortada bazı problemler var ise, bu konuların nasıl çözülebileceği hakkında onun fikirlerine danışın. Bu yaklaşım, içerideki süreçleri geliştirmeniz yolunda çok faydalı olacaktır. Ayrıca, insana verdiğiniz değer bir kez daha gözler önüne serilecektir. Bu, ekibinizdeki diğer çalışanlarınız açısından önem arz eden bir konudur.

3- Geleceği Düşünün: Ayrılma kararı veren kişinin gelecekte yaptığınız işe fayda sağlayabileceğini unutmayın. Bu kişi, yeni firmasındaki bir proje için kapınızı çalarak desteğinizi isteyebilir. Hatta, dışarıda farklı tecrübeler edindikten sonra firmanıza tekrar başvuruda bulunabilir. Geleceğe dair olasılıkları göz ardı etmeyin ve söz konusu kişiyle ilişkinizi devam ettirin.

Azor Brand & People Solutions 

Kaynak: Your Company Needs a Process for Offboarding Employees Gracefully