İPUCU #51: 4 Adımda Unlearning

İPUCU #51: 4 Adımda Unlearning

14/07/2020 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

VUCA Dünyası belirsizlik ortamını ve kontrolümüz dışında gelişen değişimi vurguluyor.

Değişim ise alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmamıza neden olup bizleri konfor alanlarımızın dışına itiyor.

Bu süreç nihayetinde adaptasyon gerektiriyor. Peki adaptasyon sürecinin vazgeçilmez öğesi Unlearning nedir? Nasıl uygulanır?

UNLEARNING NEDİR?

Unlearning Türkçe'ye normal şartlarda unutmak olarak çevrilebilse de, bizce tam karşılığı "bilinçli bir vazgeçiş". Zira, normal şartlarda bir insanın kendi arzusu ve isteğiyle bir şeyi unutması pek olası değil. Buna karşılık bir alışkanlığından veya iş yapış biçiminden vazgeçerek kendisini güncellemesi mümkün.

Mark Bonchek, "Why the Problem with Learning Is Unlearning" başlıklı makalesinde bu konuya güzel bir dokunuş yapıyor. Bonchek,  Unlearning kavramının "unutmakla" ilgili olmadığını, daha önceden kullandığımız zihinsel modellerden "vazgeçebilmekle" ilgili olduğunu vurguluyor. Bu süreci konfor alanlarımızın dışına adım atmamızla bağdaştırarak, adaptasyon sürecine mercek tutuyor.

Bonchek aynı makalede Unlearning için 3 adım öneriyor:

  • ESKİ MODELİN VERİMSİZ OLDUĞUNU KABUL ETMEK: Bonchek ilk adım olarak eski modelin işlevselliğini kaybettiğini kabul etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak bunun için, hiç farkında olmadan kullandığımız bu modellerin farkına varmamız gerektiğinin de altını çiziyor.
  • DAHA İŞLEVSEL OLABİLECEK YENİ BİR MODEL BULMAZ YA DA GELİŞTİRMEK: Bonchek, bu adımda eski modellerin gölgesinde kalmamamız gerektiğine dikkat çekiyor.
  • YENİ ZİHİNSEL ALIŞKANLIĞI İÇSELLEŞTİRMEK: Boncheck, bulunan ya da geliştirilen yeni modelin içselleştirilmemesi durumunda eski alışkanlıklarımıza geri dönüşümüzün kolay olabileceğini vurguluyor.

 

Genel çerçeveye baktığımızda "unlearn" hususunun bir kişisel gelişim başlığı olmadığını; nörobilim ve konfor alanı psikolojisi gibi alanlarla uyum halinde olduğunu söyleyebiliriz. Zira;  adaptasyon sürecinde önem arz edenin unutmak olmadığını, eski alışkanlıklardan vazgeçmek olduğunu görüyoruz. 

Bu nedenle, Mark Bonchek'in 3 maddeli yol haritasının en başına bir öğe daha eklemek ve bu listeyi 4 maddelik bir sürece dönüştürmeyi daha doğru buluyoruz.

MADDE 1: Kendinizi Bilin, İnsanı Tanıyın.

Azor Brand & People Solutions