İPUCU #24: Alfa Fikir Etkisi

İPUCU #24: Alfa Fikir Etkisi

17/12/2019 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Hiç takım olarak yaptığınız bir toplantıda, liderinizin fikrine katılmamanıza rağmen susmayı tercih edip bu karara ayak uydurduğunuz oldu mu?

Harry Beckwith'e göre birçok organizasyonda benzeri durumlarla karşılaşılabiliyor. Beckwith'in Alfa Fikir Etkisi olarak adlandırmış olduğu bu gibi durumlarda, alfa liderin fikrini ortaya koymasından sonra organizasyonun bunu genel olarak sorgulamadığı ve kabullendiği görülüyor. Beckwith, bu nedenle üzerine zaman harcanan işlerin en iyi fikirlerden doğmak yerine, pozisyon ve güçle ilişkili olduğunu savunuyor.

Biz, Beckwith'in bu görüşünü çok önemli olduğuna inanıyoruz. Zira, konfor alanı psikolojisi de bu yaklaşımı destekler nitelikte. İş hayatındaki varoluşunu sürdürmeye çalışan insan, alfa karakterle ters düşmek yerine onun fikirlerine ayak uydurarak kendini daha güvende hissedebiliyor.

Peki, böyle bir eğilim karşısında en iyi fikri bulabilmek adına bir lider nelere dikkat edebilir?

  • Konuşturmak: Bir lider, karar alınacak bir toplantıda ilk olarak ekibindeki herkesin konuşmasını sağlayabilir. Hatta, ilk sözleri en düşük pozisyonlara vermek mikro takımlar içerisinde oluşabilecek Alfa Fikir Etkisi'nin önüne geçebilir.
  • Dinlemek ve Dinletmek: Liderin, fikirlerin sağlıklı şekilde paylaşılabilmesi için her kişiyi can kulağıyla dinlediğini göstermesi faydalı olabilir. Ayrıca, moderatör görevi üstlenip sözü kesilenlere destek olabilir, ilgili fikrin herkes tarafından dinlemesini sağlayabilir.
  • Kendi Fikrini En Sona Saklamak: Lider, böyle bir süreçte kendi fikrini en sona saklayabilir. Fikrini, nihai karar tonunda değil de diğer katılımcılarda olduğu gibi bir öneri şeklinde sunabilir. Bu şekilde, hem söz konusu toplantıda hem de gelecek süreçlerde Alfa Fikir Etkisi azaltılabilir.

 

Azor Brand & People Solutions 

 

Kaynak: Harry Beckwith; Görünmeyeni Satmak; Optimist.