İPUCU #21: Hata Yapan Bir Çalışana Nasıl Yaklaşılmalı

İPUCU #21: Hata Yapan Bir Çalışana Nasıl Yaklaşılmalı

26/11/2019 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

İş hayatı VUCA'nın da etkisiyle her geçen gün daha komplike bir hal alıyor ve insanın hata yapma olasılığı artıyor.

Peki, ekibinizdeki bir çalışan hata yaparsa ona nasıl yaklaşmalısınız? Onunla hangi tonda bir iletişim kurmalısınız?

İşte sizin için derlediğimiz adımlar:

  1. Kendinize odaklanın: İlk olarak bu hatanın sizde uyandırdığı hislere odaklanın. Zira, gerçekleşen hata sizin için çok büyük bir anlam taşırken, çalışanınız bunun farkında olmayabilir. 
  2. Biraz bekleyin: Bu hata karşısında çok sinirli olabilirsiniz. Ancak, unutmayın ki buna sebep olan limbik beyninizdeki uyarı sistemleri. zaman içerisinde durgunlaşacak ve durumu daha mantıklı şekilde yorumlamanıza destek olacaktır.
  3. Hatadan öğrenmenin değerli olduğunu unutmayın: Günümüz dünyasında hata yapmak, belli sistematiklerle öğrenme sürecini destekler hale getirilebiliyor. Bu nedenle, onunla negatif tonlu bir iletişim kurarak, gelecek süreçlerde daha çekimser davranmasına sebep olmayın.
  4. Altın değerindeki soru: "Neden böyle bir hata yaptın?", "Nasıl olur da böyle bir şeyi gözünden kaçırırsın?" gibi geçmiş odaklı sorular çalışma arkadaşınızın stres seviyesini yükseltecek ve insani bir refleksle savunma durumuna geçmesine sebep olacaktır. Bunun yerine gelecek odaklı sorular sorun. Örneğin; "Bir dahaki sefere böyle bir durumun önüne nasıl geçebiliriz?" gibi bir soru hata yapan kişinin tehdit altında hissetmemesini sağlayacak ve hata yapmaktan korkmasının önüne geçebilecektir. Bu tonda bir iletişim aynı zamanda çalışma arkadaşınızın hatalarından öğrenmesini de destekleyecektir.

 

Azor Brand & People Solutions

 

Kaynak: What to Say When Your Employee Makes a Mistake; Peter Bregman; HBR.org