Fiyatları Yuvarlamak ya da Yuvarlamamak, İşte Bütün Mesele Bu
Bir akşam işten çıktığınızı, eve dönmeden önce markete uğradığınızı düşünün. Hem evde ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri tamamlamayı hem de biraz keyif için içecek ve atıştıracak bir şeyler almayı planlıyorsunuz. Dikkat edin rafları gezerken yuvarlanmış ve küsuratlı olarak iki tip fiyat etiketi göreceksiniz (5,00 TL ya da 3,48 TL gibi).
Hepimizin bildiği gibi bu fiyatlandırmalar firmalar tarafından belli teknikler ve stratejiler ışığında yapılıyor. Diğer yandan Insead'den Monica Wadwha'nın ve Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Kuangjie Zhang'ın yaptıkları çalışma bu konuya bambaşka bir boyut katıyor.
Gerçekleştirilen çalışmada deneklere farklı ihtiyaçları giderecek ürünler ve farklı fiyat etiketleri sunulmuş. Araştırmanın sonuçları gerçekten ilgi çekici nitelikte. Katılımcılara sunulan şampanyalara 40,00$, 39,72$ ve 40,28$'lık fiyat etiketleri konulmuş. Tüketicilerin tercihi 40,00$'lık şampanyadan yana olmuş. Bu sefer aynı fiyat etiketleri ile katılımcılara hesap makineleri sunulmuş ve küsuratlı fiyata sahip cihazların seçildiği tespit edilmiş.
Bu noktada araştırmacılar tüketicilerin keyif ve bilinçli ihtiyaçlar için
farklı fiyatlara yöneldiğini gözlemlemiş. Detaylı sonuçlara ulaşabilmek için araştırmaya bir test daha eklemişler. Katılımcılara birkaç kamera sunulmuş ve "tatil için hangisini alırdınız" sorusu yöneltilmiş. Denekler yuvarlanmış fiyatı olan kamerayı tercih etmişler. Ancak, "işiniz için bir kamera almanız gerekiyor, hangisini seçerdiniz" sorusuna karşılık da tüketicilerin küsuratlı fiyatları tercih ettikleri görülmüş.
Özet olarak, markanızın hangi kanalda hangi ihtiyaçla satın alınabileceğini belirledikten sonra, stratejik fiyatlandırma yaklaşımlarınıza bu araştırma sonuçlarını eklemeniz çok verimli sonuçlar doğurabilir.
Yuvarlamak ya da yuvarlamamak... Tüm mesele bu...
Kaynak: "This Number Just Feels Right: The Impact of Roundedness of Price Numbers on Product Evaluations"