En Verimli Not Alma Yöntemi Hangisi?

En Verimli Not Alma Yöntemi Hangisi?

09/03/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Hepimiz gün içerisinde sayısız bilgiye maruz kalıyoruz. Bu bilgileri gelecek günlerde anımsayabilmek adına bol bol not alıyoruz. Kimimiz defterini kalemini çıkarıyor, kimimiz cep telefonumuza ya da bilgisayarımıza not alıyoruz.

Peki aldığımız notların ileride daha iyi hatırlanabilmesi için en doğru not alma yöntemi ne dersiniz?

Bu konuda yapılan birçok araştırma mevcut. Örneğin, bilimsel olarak insanın  klavye ile çok daha hızlı yazabildiği ispatlanmış durumda. Diğer yandan, tutulan notların kullanılan araca göre hatırlanma oranları da çeşitli çalışmaların konusu olmuş durumda.

Mueller and Oppenheimer yaptıkları bir araştırmada katılımcılara kendilerine anlatılacak konuları kalem-kağıt ya da bilgisayarla not almalarını ve ilerleyen bir tarihte bu konu hakkında bir sınava tabi tutulacaklarını belirttiler. Yaptıkları test sürecinde de elle not alanların açık ara farkla daha başarılı olduklarını tespit ettiler.

  • Elle not alanlar dakika başına daha az kelime not alabildiklerinden "kendi" kelimelerini kullanmayı tercih
    ediyorlar. Bu şekilde bir anahtar kelime ile çok daha fazla konuyu eşleştirebiliyorlar.
  • Bu sistematiği oluştururken, kendi hislerini ve düşüncelerini de not alma sürecine ekliyorlar.
  • Bilgisayara not alanların %90'ı 5 dakika da olsa internet üzerinden not aldıkları konu dışındaki şeylere zaman harcıyor ve dikkatlerini dağıtıyorlar.

Bunlara ek olarak, elle not almada farklı renklerin kullanılarak gruplamalara gidilmesi ve/veya çizimlerle desteklenmesinin beynin farklı bölümlerini aynı anda çalıştırarak hatırlama oranlarını artırdığı da biliniyor.

Ayrıca, dünya tarihindeki en iyi elle not alma örneğinin, farklı unsurları bir araya getiren Leonardo Da Vinci'ye ait olduğu düşünülüyor.