Dijital Dönüşümde Altın Anahtar
"Dijital dönüşüm Türkiye’nin en önemli konularından biri. Özellikle, ekonomik kriz sonrasında ülkemizin tekrar rekabetçi yapıya ulaşması yolunda dijital dönüşümün artık ihtiyaçtan öte bir zorunluluk halini aldığını söyleyebiliriz.
TÜSİAD’ın 2017 yılı Aralık ayında BCG ile gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği” araştırmasına göre ülkemiz, gelişmiş ekonomilerin aksine ağırlıklı olarak planlama sürecinde. Diğer yandan, firmalardaki dijital dönüşümün önemi konusundaki farkındalığın yüksek olduğu da bulgular arasında. Buna karşılık, bu yönde “harekete geçme” konusunda kendini hazır hisseden şirketlerin sayısının daha düşük olduğunu ve aksiyona geçen firmalarınsa henüz pilot uygulama aşamasında olduğu görülüyor (yüzde 44). Araştırmanın belki de en can alıcı bulgusu; Türkiye’deki şirketlerin strateji oluşturma, yol haritası tasarlama ve yönetişim alanlarındaki yetkinliklerinin düşük olması…
Çalışmanın yapıldığı günlerden bu yana bilincin daha da arttığını söyleyebiliriz. Öyle ki, artık ülkemizde CIO (Chief Information Officer) unvanına sahip daha fazla insan çalışıyor. Buna ek olarak, hayatımıza CDO (Chief Digital Officer) gibi kavramlar da girmeye başladı. Diğer yandan özellikle son dönemlerde yaşanan zorlu ekonomik koşullar nedeniyle bu alana yatırım yapan ya da yapmayı planlayan büyük ölçekli ve küçük-orta ölçekli firmalar arasındaki makasın daha fazla açıldığını düşünmek yanlış olmayacaktır.
Tüm bunlar bir yana, bu yönde çalışmalar yürüten liderlerle yaptığımız görüşmelere dayanarak ön çalışma süreçlerinde çok fazla akıllara gelmeyen, ancak ilk günden itibaren atlanmaması gereken altın değerinde bir konu olduğunu söyleyebiliriz: İnsan.
Dijital Dönüşüm ve İnsan
Türk Dil Kurumu “dönüşüm” sözcüğünü şu şekilde tanımlıyor: “Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma, şekil değiştirme, tahavvül, inkılap, transformasyon.” Sözlüğümüzde böyle tanımlanadursun, bu kelime insan algısı için farklı anlamlar barındırıyor: “Kaygı, belirsizlik, bilinmezlik, başarısız olma ihtimali, yüksek stres, yeni iş yükü, direnç...”"
Not: HBR Türkiye özgün içerik politikası nedeniyle, söz konusu makaleler sadece hbrturkiye.com adresinde yayımlanabilmektedir.