Cesaretlendirme: Konfor Alanlarımızın Dışına Yolculuktaki İlk Adım
Ahmet ve Selin’in bebekleri Tutku 1 yaşındaydı. Son haftalarda bir yere tutunarak ayağa kalkmaya başlamıştı. Tüm emareler Tutku’nun yakında yürüyeceğini işaret ediyordu. Nitekim, Tutku o gün ilk adımını atmayı denedi ve düştü. Bunu gören Ahmet ve Selin çocuklarının yanına gidip “Tutku sen denemeye devam et. Yürümeyi öğrendiğinde de gel bize göster. Öğrendiysen sana hediye alacağız” diyerek destek oldular. Sonra, birbirlerine bakarak iç çektiler ve gülümsediler. Ne de olsa anne baba olmak böyle bir şeydi.
Bu hikaye size de garip geldi öyle değil mi?
Bu çok normal zira normal hayatta işler böyle yürümüyor. Ebeveynler, bebeklerinin gelişmesine ve hayatta yeni şeyler deneyimlemelerine destek olmak için “ödüllendirmeyi” birincil araç olarak kullanmıyor. Anne ve babalar, bu gibi süreçlerde çocuklarını cesaretlendiriyor. Yani bebeklerinin yürümeyi öğrenme süreçlerine destek olmak için onların yanında olduklarını hissettiriyorlar. Gerekirse ellerinden tutup birkaç adımı beraber atarak bu sürecin neye benzediğini görmelerini sağlıyorlar. Sonra geri çekilip onun kendi inisiyatifiyle denemeye devam etmesini sağlıyorlar. Henüz konuşamayan veya söylenen her kelimeyi anlamayan bir bebek, bu davranışların dilini tamamen anlayabiliyor. Bu şekilde de yürümeye çalışırken tecrübe ettiği her düşüşten sonra daha meraklı, daha fazla şey öğrenmiş ve daha cesur şekilde tekrar ayağa kalkabiliyor. Tüm bunları da cesaretlendirilerek yapıyor, bir ödülle ödüllendirileceği için değil.
Peki iş hayatında benzer süreçler nasıl ilerliyor dersiniz?
Benzer derken, çalışanlarımız için yepyeni olan, daha önceden tecrübe etmedikleri konulardan bahsediyorum. O konuda başarılı olabilmeleri için yeni şeyler öğrenmelerini, yeni kaslar geliştirmelerini gerektiren süreçleri kastediyorum. Tıpkı bir insanın yürümeyi öğrenmesi gibi dönüm noktası niteliğindeki konuları... Ya da en kısa tabiriyle, çalışanlarımızın konfor alanlarının dışına çıkabilmesinden bahsediyorum.
Sizce bu gibi süreçlerde çalışanlarımızı desteklemek için kullandığımız birincil araç ödüllendirme mi yoksa cesaretlendirme mi?
...
Not: HBR Türkiye özgün içerik politikası nedeniyle, söz konusu makaleler sadece hbrturkiye.com adresinde yayımlanabilmektedir.